Drijfjacht en nazoek met Saartje

25 november 2017 – Drijfjacht, natuur, prachtig hondenwerk, gezellige mensen en goed eten daarom doen we dit. We waren hier al eerder geweest en ook toen was alles goed verzorgd en gingen we op pad met een leuke groep. Tijdens de drift veel wild gezien met dichte dekkingen waar je goede honden moet meenemen anders blijft het wild gewoon zitten. Een mooie mix van honden die dichtbij blijven en de dekking ingaan maar ook honden die ver jagen om zo het wild geen rust te gunnen.

Na het bekijken van het Tableau werd ik benaderd door een jager die een nazoek op een varken had. Ik gaf al aan dat het al wat donker werd maar omdat hij geen uitschot had gevonden wilde hij in ieder geval weten hoe en wat. Saar snel uit de auto gehaald met mijn spullen incl. lamp, daar aankomen Saar los laten zoeken om zo te kijken of er zweet te vinden was. Ze begon opeens goed op te nemen en ja hoor, ze had zweet gevonden en verwees dit keurig. Snel het commando gegeven dat ze op het spoor moest zitten en zonder nadenken ging ze strak op het spoor schuin naar boven op de heuvel. De jager gag aan dat hij al vermoedde dat het varken zo was gelopen, de eerste 150 m lag er geen zweet of het was al weggespoeld door de regen. Daarna lag er eindelijk zweet, dus Saar liet hier goed werk zien en je kan merken dat ze door de training op varken aan de geur gewend is. Na ong. 200 m een haak naar rechts, en weer wat zweet wat ze keurig verwees. Ook hier duidelijk zweet en ze zat bovenop het spoor. Na ca. 50 m recht naar boven met een haak naar links schuin de heuvel op met duidelijk zweet en ook dit gaf ze keurig aan. Het zweet was middelmatig van kleur en ging nu iets donkerder worden. Na totaal ca 450 m het spoor te hebben gevolgd en we nu echt bijna niets meer konden zien, leek het mij verstandiger de nazoek af te breken.

Ik vindt de veiligheid altijd belangrijk en als het varken aanvalt zie je in het donker helemaal niets. We hebben een duidelijke markering aangebracht waar we de nazoek hebben afgebroken, zodat de volgende dag de nazoek daar verder kon gaan. De jager had gehoopt dat wij de volgende dag ook weer verder konden gaan, maar wij gingen dezelfde avond nog terug naar huis. Erg trots op Saar en de jager die aangaf wel eens een nazoek te hebben gezien maar nog nooit door een Teckel was verbijsterd hoe zo’n klein hondje de nazoek deed. Ik heb mijn excuses aangeboden aan de jagers, maar ook zij snapten het gevaar van de nazoek in de avonduren.

Aan de ene kant baalde ik ervan dat ik moest afbreken, omdat dit toch echt tegen mijn principes is. Maar de veiligheid van de hond, mijzelf en de jagers staan bij mij bovenaan het lijstje. En als ik de veiligheid niet kan garanderen, dat als ik moet ingrijpen het vanwege het zicht gaat dit niet lukken, dan stop ik. Trots op Saar die zweet vond beneden aan de heuvel en toch ca 450 meter bovenop het spoor zat, weer een ervaring rijker. En 2 jagers die met stomheid stonden te kijken naar die kleine Teckel die het zweet wist te vinden op 15 m waarvan de jager zei dat het stuk stond en ook nog eens hele mooie nazoek liet zien!

Al met al was het een prachtige dag, waar we leuke mensen hebben ontmoet en huiswaarts gekeerd met vollere tas ervaring en belevenissen.

Marco